av leifwe | august 29, 2009  

Dette er ingen heksejakt!

MANCHESTER (VG) Arsène Wenger er på ville veier når han påstår at UEFA utsetter Eduardo for en heksejakt.

 

 Opp til et visst punkt er det god ledelse å ta sine egne spillere i forsvar, men jeg har vanskelig for å forstå at Arsenal-manageren fremstiller Eduardo som et offer for urimelige granskere i det europeiske fotballforbundet.

Det er faktisk ingen skam at UEFA undersøker saken, og en mulig utestengelse for regelrett filming har lite med en heksejakt mot Eduardo å gjøre.

Wenger har selvsagt rett i at det er vanskelig å bevise at 26-åringen filmet bevisst, men når kan du egentlig dokumentere forsett? Det er bare Eduardo selv som virkelig vet hva han tenkte da han falt så florlett på Emirates, men det må likevel være mulig å slå ned på usportslig oppførsel.

 

Det er et kjempeproblem for fotballen at spillere prøver å lure dommeren, og enda verre er det når de klarer det.

 

Folk som har sett akkurat de samme tv-bildene, har ulike oppfatninger av situasjonen der Eduardo datt mot Celtic: Arsène Wenger mener at det ikke er mulig å slå fast at det er filming.

 

Jeg er ikke enig. Jeg har sett episoden igjen og igjen, og kan ikke tolke den annerledes enn at Eduardo velger å legge seg ned i håp om å få straffe. En ytterligere provokasjon mot Celtic er det selvsagt at han selv setter ballen i mål sekunder senere.

 

Det er ingen tvil om at Arsenal hadde kvalifisert seg uansett, og at de definitivt fortjener å være i mesterligaen. Men det er en liten bismak over det hele, ettersom en av scoringene ble fremskaffet på den måten Eduardo gjorde.

 

Arsène Wenger mener at en UEFA-reaksjon mot Eduardo vil være “en farlig dør å åpne”, fordi det kan lede til at alle mulige dommeravgjørelser kan omgjøres i ettertid. Denne debatten er interessant, og den dreier seg om hvor grensen skal gå for dommerens suverenitet.

 

Arsenal-sjefen har som vanlig mange gode argumenter, men han ødelegger sin egen sak ved å komme med paranoide påstander om at noen er på heksejakt.

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tingen er mer at det Wenger reagerer på er at det er veldig typisk når det først er Arsenal som angivelig har jukset så starter “heksejakten”. Bare fordi det er Arsenal. UEFA har tydeligvis et eller annet imot Arsenal og gjør alt for å stikke kjepper i hjulene. Hvorfor reagerer ikkke UEFA ved det som skjedde i Tromsø – Athletic Bilbao kampen da? Den får ikke publisitet. Er så lei av det alltid er Arsenal det skal gå utover.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg er enig med den første kommentaren her. Det er da så ufattelig mange andre som filmer, hvorfor skal ikke dette få sanksjoner? Jeg har sett Gerrard filme langt mer enn Eduardo. Hvorfor får ikke det konsekvenser?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Så absurd av deg!
Det er klart at Arsenal for UEFA på nakken når de for en gangs skyld detter litt lett.
Hva med Ronaldo og manchester United?
Jeg vil si 90% av alle fellingene av Ronaldo kun er skuespill, men det gjør tydlighvis ikke UEFA noe med.

Herregud!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

UEFA og FA har aldri tidligere gått inn og overprøvd dommeren i situasjoner han faktisk har sett – selv om ALLE ser at det var feil. Og en annen merksnodighet; hvis dommeren hadde sett det – ingen straffe og gult kort til Eduardo. Men nå skal han plutselig ha to kampers karante.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det her er bare dumt..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

på meg virker det som at bloggeren her ikke har hørt hva wenger har sagt.. han har understreket at det IKKE skulle vært straffe. Han understreker at han ØNSKER bruk av video for å hjelpe dømming. Han understreker at han IKKE har noe imot at spillere idømmes straff for filming. Problemet, det er dersom uefa ønsker å følge opp en incident som dette og ilegge 2 kampers karantene. Det må være likhet for reglene. Dersom alle som filmer får denne straffen, dersom alle som holder spillere på dødballer (for å skaffe seg en fordel, ved å lure dommeren) osv så er det greit. Hva dersom det skjer utenfor 16, dersom det skjer midt på banen.. dersom dommeren hadde dømt filming hadde det blitt gult kort. Nå ønsker fifa å ta EN spiller og straffe han med 2 kamper. Det wenger påpeker er at dette ikke er gjennomførbart, og dermed ender dette opp som en heksejakt. Oppfordrer bloggeren til å sette seg inn i detaljene før det skrives om dette. du følger opp heksejakten med dette innlegget

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Vi snakker forskjellsbehandling innenfor sporten. Bare fordi Arsenal – Celtic kampen har større mediaoppmerksomhet bryr ikke UEFA seg om en anonym kamp oppe i Tromsø . Der det faktisk blir dømt 2 feilaktige straffer. Hvor den ene er bevist filming av Martinez. Dette fører til at TIL ryker ut og mister mulighet til en inntekt av 15 mil kr.

Konsekvensene er større for Tromsø enn for Celtic. Men selv det så er det Arsenal – Celtic kampen som får fokus. Det blir for galt.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

nå er vel poenget til Wenger at:
1a. man stigmatiserer Eduardo som “Juksemakeren”. noe som må oppleves som blodig urettferdig med tanke på de hundre-/tusentalls av filminger som har skjedd før, med spillere som var/er rollemodeller i mye større grad enn hva Eduardo er.
1b. men det er kanskje derfor det er greit å “ta” Eduardo? han har ikke et stort forbund som FA, det portugisiske eller det franske til å beskytte ryggen sin. skulle likt å se UEFA si det samme om en av de store profilene når de filmer. og det er kanskje også derfor at den eneste andre som er dømt for noe lignende er en litauisk spiller?
2. dette skjer plutselig og uten forvarsel. UEFA har hatt masser av tid til å gå ut før denne sesongen og si at man skal filmingen til livs.
3. det skjer ene og alene fordi SFA har en sterk lederskikkelse, og det er lite som tyder på at dette kommer til å være fast presedens fra nå av, jfr at ingen etterforsker Bilbao-spilleren.
4. fra det jeg har sett av TV-vinkler så er det INGEN av disse som gir samme vinkel som den dommeren har. hvorfor der det ingen som tar høyde for at man ikke har en 360 graders vinkel her og at dommeren faktisk kan ha hatt rett?

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Er du idiot eller hva?

In light of the charges laid at the ground of Eduardo Da Silva from Wednesday night’s game between Arsenal and Celtic, I very much look forward to the investigation of the following players’ conduct in relation to Article 10, para 1c of the UEFA disciplinary regulations from previous UEFA Champions League matches:

Mutu
Gilardino
Drogba
Anelka
Shevchenko
J Cole
Kalou
Deco
Ballack
Lampard
A Cole
Belleti
Eboue
Torres
Riera
Babel
Benayoun
Kuyt
Gerrard
Lucas
Aurelio
Bridge
Wright Phillips
Adebayor
Robinho
Rooney
Berbatov
Owen
Anderson
Nani
Pato
Inzaghi
Zambrotta
Ronaldinho
Ambrosini
Pirlo
Borriello
Victor Valdes
Alves
Puyol
Ibrahimovic
Demichelis
Ribery
Robben
van Bommel
Klose
Schweinsteiger
Stankovic
Quaresma
Maicon
Materazzi
Mancini
Sneijder
Hulk
Meireles
Salihamidzic
Iaquinta
Del Piero
Amauri
Camoranesi
Giovinco
Sissoko
Diego
Kallstrom
Lopez
Govou
Cissokho
Pepe
Ramos
Raul
Kaka
Ronaldo
Diarra
Marcelo
Guti
van Nistelrooy
Higuain
van der Vaart
Adriano
Fabiano
Renato
Capel
Chevanton
Navas

I am sorry to only list the most notable offenders but I do not have the resources of your own disciplinary panel. Nevertheless I have full confidence in your abilities to charge all of the above players, as you have Eduardo. ‘Simulation’ has become one of the principle scourges of football and I believe all fans around the world deplore it. I am therefore delighted that you are taking such strong action across the board in all UEFA sanctioned matches. Please keep up the good work and rid football of this disease.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Nja, om UEFA “typisk nok” skal straffe Arsenal først nå en ting, men det er forskjellsbehandlingen ovenfor Tromsø – Bilbao kampen kontra Arsenal – Celtic som er skamfull. Her driver UEFA mildt sagt med urettferdig behandling. Antagelig ikke nok oppmerksomhet rundt Tromsø og Athletic Bilbao til at de gidder å bry seg…

host*hyklere*host.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Bloggeren skriver bare tull. Jeg har lest intervjet med Wenger og det er ikke i nærheten av hva bloggeren prøver å gjenfortelle.
Skal du blogge så undersøk litt mer enn å gå på http://www.newsnow.co.uk eller andre søppel nettsteder. Jeg kommenterer faktisk aldri i noen blogg, men det her er bare latterlig og useriøst.
Forresten, det blir ingen sak ut av dette. De bare gjør dette for å skremme fotball europa før sesongen..

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Tuller du? Wenger tek på ingen måte Eduardo i forsvar. Han reagerer på at det PLUTSELIG skal etterforskast og straffast. Og dette reagerer eg på og. Er heilt einig at filming bør straffast hardare enn det det gjer no, og gjerne ved video i ettertid. Er sjølv arsenalfan, og klarte ikkje å glede meg over scoringa mot celtic. MEN det er heilt latterlig at det no plutselig skal gjerast noko med det. Kan jo berre nevne Ronaldo, han kan finne på å filme om nokon ser litt hardt på han, for så å sjå ut som om han skal byrje å grine. Heilt feil å plutselig skal ta tak i noko slikt. Det må isofall kome som eit tiltak før ei turnering, ikkje plutselig ta tak i eit enkelttilfelle. Om Uefa hadde sagt før årets CL at dei skulle slå hardt ned på filming hadde dette vore heilt greit. Som sagt, eg meiner filmarar bør straffast. Men det skal seie at keeperen faktisk var borti Eduardo, så kven veit kva som hadde skjedd om Eduardo hadde prøvd å holde seg på beina. Men det får me aldri vite. LATTERLIG innlegg

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Minner bare at, vi har ikke alle vinklene for å se om det er filming eller ei! Husk vår egen Tor Andre Flo, mot brasil i VM, måtte en tilskuers filmbevis til for å se at han virkelig vart dratt i trøyen og at dommeren hadde tatt en riktig avgjørelse. Jeg forsvarer ikke Eduardo, men jeg kan ikke forsvare at uefa skal dømme spillere etter kampslutt. Det er en del av fotballen at dommeren dømmer under kampen, selv om de tar feil eller riktig avgjørelse.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du er virkelig på jorde.. tilogmed Wenger sier det ikke er straffe.

Skulle likt å se du gidde å bruke tid på en slik sak hvis det var Rooney, Ronalod, Gerrard, Drogba eller Ashley Young (som filmet til seg 2 straffer…)

Er det noen som er på jordet her så er det deg. Og jeg er selv united supporter, og synes det er skammelig at Eduardo skal utsettes for dette – når det er spillere der ute som er mye verre. Gerrard er vel kanskje tidens største hykler.

Og som Canalplus kommenator sa når Arsenal møtte Chelsea ifjor

“Jeg må si at jeg holder pusten hver gang den mannen er i kameraet, i frykt for at han skal falle”

Det var selvsagt om Drogba.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvorfor bruker du ikke heller plassen på den diskusjonen du sier er “interessant”, i stedet for å slenge lettvinte påstander om at Wenger er “paranoid”?

Faktisk er hans kommentarer om “heksejakt” helt på sin plass: Uefa har bestemt seg for å gjøre et eksempel ut av en enkelt hendelse, men UTEN å ha reell mulighet til å følge opp evt. straffereaksjon i tilsvarende tilfeller utover sesongen.

Det sørgeligste er at dette skjer etter en kamp der selv offerlagets trener innrømmer at filmingen ikke hadde betydning for utfallet. Altså har Uefa her i tillegg valgt et DÅRLIG eksempel, og det er all grunn til å spørre om det samme ville skjed med en Gerrard eller Ronaldo.

Og bare for å være helt tydelig: Jeg tror ikke det er en “heksejakt” mot Arsenal som lag, men at Uefa finner anledningen beleilig fordi Eduardo IKKE er en større verdensstjerne.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Du er virkelig på bærtur. Ja, Eduardo filmet, og det skulle ikke være en straffe.
Men hva med alle de andre situasjonene i Europa-fotballen? Skal det straffes for tidligere filminger? Sannsynligvis er ikke det rett.
Men hva med Ashley Youngs filming i Europa-cupen samme uke? Media har ikke snappet opp det med ett ord – og du klarer ikke å nyansere innlegget ditt her med lignende heller.
Hva skjer når Gerrard, Ronaldo og alle andre stjernene på storlagene filmer/får en tviiilsom straffe? Hva skjer da? Vil UEFA forfølge saken så bastant når verdensstjerner i pengesterke lag skaffer seg urettmessige fordeler?
Jeg tviler. Med god grunn. Det er lett å henge ut Eduardo og Arsenal med den formeningen UEFA-ledelsen har om nettopp dette laget.
Og hva vil skje med spillere som av dommeren under kampen får gult kort for å hive seg? Skal de også få to kamps karantene?

Og jo.. Det er en heksejakt når dette plutselig skjer etter en tvilsom straffeavgjørelse.

Vær så snill.. For min, din, og alle andre som tilfeldigvis leser innleggene dine; Få en grad av nyanse inn i disse (etter min mening elendige) innleggene dine.
Mangler på nyanse vitner bare om mangel på forståelse.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Men det er jo alltid Arsenal dette skal gå utover! Hadde det ikke vært for at UEFA ALLTID skal sabotere for Wenger (Platini er ufattelig sjalu på Wenger) hadde han ikke kalt det en heksejakt. Jeg vil gjerne at Leif innser at det aldri blir noe snakk om suspensjoner (eller oppstyr i det hele tatt!?) ved de 90 filmingene CR har per sesong. Jeg pleier å prøve å si til meg selv at “det er ikke korrupt, det er bare tilfeldig”, men så skjer det igjen.. GANG PÅ GANG! DET ER ALLTID ARSENAL! Jeg vet at tilhengere av andre lag også ser dette.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

denne bloggen vare elendig. det er mange grunner til det. når eduardo filmer så blir det en stor sak å kanskje utestengelse, men når ronaldo å andre stjerner filmer da er det ingen som bryr seg, i fjor filmet ronaldo til seg masse frispark å ikke minst straffespark, hadde ronaldo blitt utestengt for alle di gangene hadde han kun spilt noen få kamper for man utd.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Rettelse Ronaldo hadde ikke spilt mer enn EN kamp for manu viss man hadde opptredd på samme måte. Men det er jo andre regler for manu.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Det er tydeleg at Arsenal ikkje er favorittlaget ditt :-)
Eg trur alle er einige i at filming bør straffast, det er noke dei bl.a. gjer i Serie-A. Men då må man gå ut før sesongen, og seie at dette vil vi slå ned på, og man må ta alle kampane. Man kan ikkje bare ta ein innimellom. Dessutan vart Eduardo tiltalt for å prøve å villede dommar. Kva med dei som ropar på corner når dei sjølv skyt ballen ut over dølinja? Dei villedar vel dommaren dei og, og skal dei straffast?
Alle er einige i at filming bør straffast, men då må reglane være klare. Man kan ikkje bare straffe vilkårleg. Då blir det litt som Materazzi som vart utestengt for å snakke stygt, men kva med resten som snakkar stygt?
Så det einaste du har fått fram med artikkelen din, er at du ikkje heiar på Arsenal. Ellers er det bare svada!

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

The professor viser igjen at han virkelig er et geni. Seelfølgelig er det idiotisk å utestenge Eduardo. All oppmerksomhet har blitt satt på denne episoden, hvor mange ganger har vi ikke sett Rooney og Ronaldo falle lett og overdrive sine fall???
Denne saken er et produkt av alle verdens hykleriske Man Utd supportere som vil ødelegge for Arsenal.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvis det IKKE er heksejakt av UEFA å plukke ut kun Eduardo etter alle de skuespillerprestasjonene vi ser dag etter dag så vet ikke jeg.
Dette er en spiller det aldri har heftet noe negativt ved gjennom karierren, en uheldig situasjon så skal han korsfestes !!!
Alle husker vel at han holdt på å miste benet i en kamp for ett par år siden…synderen fikk sikkert UEFA på nakken??? NOT !
Finnes ikke noen rød tråd i det UEFA driver med, iallefall IKKE overfor mer kjente spillere med ekstrem fallesyke…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Hvor mye jeg enn hater Arsenal så er dette tull fra ende til annen. Filming eller diving som det kalles defineres ikke i fotballens regler til noe som er rødt kort eller suspensjonsgrunn, det er maks gult kort. Derfor vil enhver slik straff UEFA kommer med være helt på jordet, samme hva vi mener om filming og juks.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Lurer på om du kommer til å kommentere straffen Rooney fikk på old trafford i kveld? Ganske like situasjoner og som Eduardo på onsdag, går Rooney etter straffe og ikke ball. Problemet er at Rooney aldri vil bli behandlet på samme måte. Eduardo er siktet for “deceiving the referee” og reprisen viser at Rooney er på vei ned før kontakten. Latterlig av Almunia og la seg lure, men dog som du sier selv “når kan du egentlig dokumentere forsett?” Til Rooneys forsvar var der i allefall kontakt til slutt.
Heksejakten Wenger snakker om er uthengelsen av Eduardo, når dette skjer mange ganger i løpet av hver kamp. Kan dette tolereres? Absolutt ikke, men man kan ikke ta EN spiller og forvente at det stopper. Man må være konsekvent, noe Uefa ikke har rykte på seg for å være. For å vise ytterligere at en heksejakt er i gang vil jeg minne på at de to andre gangene spillere har blitt dømt for filming i retrospekt, har begge vært mot skotske motstandere

Sep 2007 Saulius Mikoliunas, filming mot Skotland

Oct 2007 Dida, filming mot Celtic

og nå Eduard mot Celtic

Det beviser kanskje ingenting, men for meg sier det noe om hvem som trekker tråder i Uefa. Skottene har som du kanskje vet endel høye herrer der.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

rettelse:

Adriano ble suspendert av det Italienske FA for filming mot Roma forrige sessong. Dog ikke Uefa.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Jeg var på Old Trafford i kveld, og jeg er enig i at det er likhetstrekk mellom Eduardo- og Rooney-situasjonene.

Likevel mener jeg at det er tilstrekkelig ulikhet mellom dem til at Eduardo ikke skal ha straffe, mens Rooney skal ha det.

I Eduardos tilfelle kaster han seg i bakken, og det er ikke tydelig kontakt mellom keeperen og beina hans.

Rooney er nok på vei ned, men Almunia strekker ut hendene på en helt annen måte enn Boruc, og det er en klar kontakt, som gjør at Arsenal-keeperen faktisk feller United-spissen. Hvorfor Almunia ikke heller ble stående i buret, er et åpent spørsmål.

Enig i at Rooney går for straffe, men han kaster seg ikke på samme måte som Eduardo, og regelen er vel sånn at en spiss ikke er pålagt å hoppe over utstrakte armer som hindrer løpebanen. Forskjellen er etter mitt syn kanskje ikke så stor, men likevel tydelig.

UEFA har åpenbart en utfordring fremover; at de går til sak mot Eduardo tilsier at de bør slå ned på lignende tilfeller for å oppnå likhet for loven.

Det jeg mener med å hevde at det ikke er noen heksejakt, er at det i utgangspunktet er positivt at UEFA tar dette initiativet – det er ingen som er ute etter Arsenal! Så skal jeg heller gi Wenger mer rett hvis det viser seg at det blir et enkeltstående tilfelle, mens tilsvarende situasjoner i CL får pågå ustraffet.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

svar til leifwe over:

Om en spiller jukser må vel gå på hva slags intensjon han har. Sånn sett er det ingen forskjell på situasjonene med Eduardo og Rooney: Begge er i en situasjon der de vet at de får straffe om de oppnår kontakt med keeper og faller. Rooney er heldigere/dyktigere, fordi han faktisk er borti keeper. Ellers er situasjonene ganske identiske, og det er ikke tvil om at Rooney går for straffe.

Sånn sett “lurer” også Rooney dommeren: Han har ikke sjanse til å score hvis det ikke blir straffespark.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

ronaldo og gerrard har også filmet! blir det gransket? nei! første gang eduardo har filmet så skal han plutselig bli utestengt? for 2 sesonger siden scorte messi et hands-mål med vilje. dette er å lure dommern også. hva skjedde med han? ingen verdens ting…

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Så da er vi vel enig da. Begge spillerene forbereder seg på kollisjon med keeperen og er på vei ned. Hvordan keeperene ligger når de rykker ut er egentlig uvesentlig da begge spillerene unektelig forventer å bli taklet og forbereder kroppene sine på dette. I Rooneys favør, som jeg har sagt tidligere, er det en klarere kontakt i etterkant, mens Eduardo hadde nok beinbruddet friskt i minne og var naturligvis mere forsiktig. Begge gikk for straffe, altså for å “decieve the ref”. Ingen kan komme til meg å si at Eduardos forsett er letter å dokumentere.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

eduardo er IKKE alle om å utøve stor skuespiller kunst på forballbanen, igår fikk han demonstrert filming på øverste hylle av mesteren selv;Rooney (alias shrek)

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Har du sett situasjonen som medførte at Rooney fikk straffe mot Arsenal? Den er ikke helt ulik situasjonen med Eduardo. Dersom Eduardo skal granskes, da bør også Rooney granskes. Det er ikke første gangen Rooney filmer mot Arsenal.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Helt enig med deg, Erlend. Hvorfor får aldri f.eks Drogba noen straff når han filmer? Eller Ronaldo.
Eduardo filmer aldri, dette er et tilfelle.

Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Kategorier

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00